Info/Bio’s

Miró Move is een vernieuwend ensemble, opgericht en vormgegeven door jazzpianist en componist Paul Maassen.
De bandleden onderzoeken spelenderwijs met dit ensemble, bestaande uit 4 blazers en piano, nieuwe wegen voor de moderne jazz. Met als voornaamste uitgangspunten, een ensemble dat ook zonder de in jazz reguliere ritmesectie kan,
en dat daarmee dus ook akoestisch in balans is.

Paul Maassen heeft zich in zijn composities laten inspireren op de speelse kunst van beeldend kunstenaar Juan Miró. Zijn composities zijn als zichzelf schilderende, verhalende projecties van een heel nieuw compositorisch palet. Er wordt ruim baan gegeven aan de individuele improvisaties van de bandleden.

Doordat Miró Move zonder elektronische versterking speelt, krijgt het een karakter van kamermuziek.
Voor dit nieuwe project heeft hij een aantal topmusici weten te strikken: trompettist Bert Lochs, fluitist Mark Alban Lotz, saxofonist Ad Colen en basklarinettist Coen Kaldeway.


Paul Maassen (pianist, composities, bandleider) studeerde jazz piano aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts), en behaalde vervolgens in 2009 zijn titel Master Of Music aan het Utrechts Conservatorium, opgeleid door pianist Bert van den Brink. Hij was genomineerd voor de Erasmus Jazzprijs 2004, en won de 2e prijs van de Holland Casino Jazz Award 2007. Onlangs is Paul genomineerd voor de Bredase Cultuurprijs 2012.

Als sideman speelt hij in het Jan Schröder kwartet, waarvan het 2e album in november 2011 uitkwam bij O.A.P. Records. Daarnaast speelt hij bij het European Standards Project onder leiding van Pieter Bast, en met o.a. Bert Lochs en Jasper Somsen. Hier komt in de nabije toekomst het eerste album van uit. Ook werkt hij met het jonge zangtalent Laura Tuk. Als veelgevraagd begeleidingspianist en repetitor, werkte hij met o.a. Pia Douwes, Vera Mann, Rotterdams Philharmonisch orkest en Wouter Hamel.

Sinds kort heeft hij een nieuw eigen ensemble opgericht, genaamd “Miro Move”. Een ensemble met enkel 4 blazers en piano, waarbij het feit dat dit akoestisch in balans is, en zo een soort kamermuziek-achtige sfeer oproept, centraal staat.

Naast zijn activiteiten als jazzpianist, werkt Paul als docent, arrangeur in de Musical-wereld. Als componist schreef hij muziek voor diverse projecten in jazz, pop en Musical.

Paul is daarnaast beiaardier. De beiaard wordt al sinds vier generaties in zijn familie bespeeld, met als vaste plek sinds 1923, de torenbeiaard van de Grote Kerk  te Breda.


Ad Colen (tenorsax en sopraansax) is een persoonlijkheid binnen de Nederlandse jazz, met een uniek geluid en interpretatie.Sinds 1997 heeft Ad als leider van zijn jazzquartet 3 cd’s uitgebracht waarop hij zich behalve als saxofonist profileert als begenadigd componist.
In 1997 verscheen de cd ‘ Naked “ van het Ad Colen Quartet (met ‘Thelonious Monk Award’winner Michiel Borstlap, bassist Erik Robaard en drummer Chris Strik) bij Via-records.
In 2000 en 2005 verschenen de cds ‘Eyes Wide Open’ en Bitter but Sweet. (sinds 1998 met pianist Rob van Bavel ). 
De nationale en internationale muziekpers heeft de cd met lovende kritieken ontvangen.In zijn stijl van componeren en musiceren lijkt hij zijn thuishaven te hebben gevonden.
Na zijn afstuderen aan het conservatorium te Maastricht en Hilversum viel hij al snel op door zijn veelzijdigheid en persoonlijke stijl. Moderne jazz, Big Band, maar ook funk, rock en Afro-Caribische muziek blijken geen geheimen voor hem te hebben. Met verschillende formaties reisde hij naar Noord Amerika, Marokko, Oostenrijk, Zweden, Finland en Griekenland.
In 2009 is weer een nieuwe cd van het Quartet verschenen getiteld ‘Free’.


Bert Lochs (trompet, bugel)  wordt inmiddels gerekend tot de beste trompettisten van zijn generatie en klonk zijn vurige trompetspel en lyrische bugelspel op vele plaatsen en in vele bezettingen. Niet enkel in Nederland is zijn ster rijzende: meesterpianist Enrico Pieranunzi nodigde hem onlangs uit voor een concert met zijn eigen, Italiaanse band.

Op dit moment leidt hij zijn eigen Trio Bert Lochs en het trio Lochs/Balthaus/Herskedal. Daarnaast speelt hij in de Guus Tangelder Bigband, de Jasper Somsen Group. en het European Standards Project (een initiatief van drummer Pieter Bast).

Hij nam lessen van o.a. Ack van Rooijen en Rob Madna, en speelde in diverse formaties w.o. Jeroen Pek Band, Bert Lochs/Dirk Balthaus Quartet, Big Bizar Habit, The Handsome Harry Company en Bert Lochs Inquisitive Quartet(BLIQ) in heel Europa. Van het North Sea Jazz Festival  met zijn eigen trio, tot Montreux, BIM-huis tot de Satchmo in Maribor.

Daarnaast is hij meer en meer bezig zich ook als componist en arrangeur te profileren. Zo werd hij in 2004 uitverkoren in de finale van het internationale compositieconcours op het Hoeilaert Jazzfestival, en verscheen in 2006 de CD ‘Wegsleepregeling van Kracht’, 24 gedichten van dichter Hanz Mirck, door Bert lochs op muziek gezet.


Mark Alban Lotz (fluiten), heeft zich als uitgesproken en vernieuwend Europees jazzmusicus ontwikkeld, en is verworden tot één vande toonaangevende jazzfluitisten in de hedendaagse jazz-en wereldmuziek scene. Hij creëert telkens weer nieuwe verrassende visies ten aanzien van het gebruik van de fluit. Breed geïnformeerd, met een groot virtuoos vocabulaire, is zijn spel inmiddels op meer dan 30 CD’s vastgelegd. Met zijn ensemble “Lotz Of Music”, bouwt hij een brug tussen jazz en wereldmuziek. Heden ten dage tourt hij naar de meest uiteenlopende plaatsen, van Suriname tot Transsylvestrië, en speelt daarbij met musici van alle windstreken. De oren altijd tot een maximum geopend, wordt hij telkens weer breder beïnvloed door de musici met wie hij speelt. Thomas Pena over hem:
“Mark Lotz is more than just a big voice in the European jazz scene. He is at the forefront of jazz, classical and world music and is obviously enjoying every minute of it! (Tomas Pena, Jazz, USA)”


Coen Kaldeway (basklarinet) raakte op zijn 16e in de ban van de saxofoon. Na de nodige omzwervingen startte hij een opleiding aan het gerenommeerde conservatorium van Amsterdam welke hij in 2004 met succes afrondde. Sindsdien ontwikkelde Coen zich tot een veelzijdig muzikant en bekwaamde hij zich bovendien in de fluit en klarinet. Hij speelde in diverse bands, musicals en theaterproducties en werkte onder andere samen met Simone Kleinsma, Edwin Rutte, Pia Douwes, Jim Bakkum, William Spaaij en Caro Emerald. Naast zijn optredens organiseert hij jazzconcerten in Utrecht en is hij werkzaam als studiomuzikant, componist, arrangeur en docent.

Als multidisciplinair houtblazer (in vakjargon “multireed”), heeft hij zich vanuit zijn vak als jazzmusicus, bekwaamd in de basklarinet. Hierdoor geeft hij aan Miró Move de betrouwbare basis van het ensemble- en ritmisch geluid, gebruik makend van zijn vakkennis, en de schitterende mogelijkheden van dit bijzondere instrument.